maandag 26 maart 2012

Afrikaans dansen (2/3/2012)

1L en 2L: juf Freya en juf Sara Zellik 

Rond het project Afrika is er een mama komen dansen voor de eerste graad Zellik. 





zondag 25 maart 2012

Afrikaanse materialen (15/3/12)


2L: juf Sara Zellik
Tweede leerjaar Zellik. Donderdag zagen we Annelyse de school binnenkomen met een grote mand. Iedereen was nieuwsgierig. Wat had zij meegebracht?
De kinderen hadden al snel door dat het spulletjes van Afrika waren. Annelyse toonde haar materiaal aan de klas en gaf er een woordje uitleg bij.
Een bezem om te vegen, een bal om te spelen, een strijkijzer waar hete stenen in gelegd worden. De kinderen herkenden ook Afrikaans geld, een pijp, onderleggers.
Voor vele kinderen kwam het materiaal bekend voor en ze vonden heel fijn dat ze er zelf ook iets over konden vertellen.
Dankjewel mama van Annelyse voor het leuke materiaal dat enkele dagen in onze klas mocht blijven staan!






Afrikaanse hutjes maken (6/3/12)


2L: Juf Sara Zellik

In het tweede leerjaar werd er al enkele weken geleerd over ‘wonen en huizen’. De kinderen kregen het idee om voor het thema Afrika iets te knutselen. Het werden Afrikaanse hutjes. We hebben in de klas besproken hoe de hutjes in Afrika er uit zien en van wat ze gemaakt worden. We hebben ook op de computer naar foto’s gezocht. Aan de hand van de foto’s hebben de kinderen met klei een hutje gemaakt. Toen de klei droog was, hebben ze hun hutje geverfd in echte Afrikaanse kleuren. De kinderen waren trots op hun resultaat!





zondag 18 maart 2012

Uitwisseling Asse naar Zellik (16/2/2012)

3L en 4L: juf Venessa, juf Annelies, juf Lien en juf Shana Asse en Zellik

Lln: Wanneer komen de leerlingen van Assse, juf? 
Lkr: Binnen enkele dagen.
Lln: Komen ze vandaag juf? 
Lkr: Inderdaad!
Lln: Joepie, we zien ze terug!

Om de dag te beginnen, mochten we nog eens de leuke Afrikaanse spelletjes spelen. De spelletjes kenden we nog en het was leuk om ze nu eens te spelen met de andere kinderen. Daarna werden we in groepjes verdeeld en mochten we aan verschillende activiteiten deelnemen. Dankzij enkele mama’s kregen we vlechtjes in ons haar, werd er een mooie tekening op ons hand met henna gemaakt, mochten we proeven van lekkere Marokkaanse gerechten. Ons buikje werd al goed gevuld en we zagen er helemaal anders uit. Dat was fijn! We mochten ook een tekening over een Afrikaans dier maken die we ’s avonds aan onze ouders konden tonen.
Vierde leerjaar Zellik

Om de dag af te sluiten, dansten en zongen we het lied ‘move tegen pesten’.
De dag ging vlug voorbij en plotseling moesten we al afscheid nemen van elkaar. 


Op 16 februari werden de leerlingen van de tweede graad van de basisschool Asse uitgenodigd door de tweede graad van onze wijkschool te Zellik.
Met de hulp van Afrikaanse mama’s hadden juf Venessa en juf Shana heel wat activiteiten voor ons in petto zoals handen beschilderen met henna, Afrikaanse vlechtjes, Marokkaans koken, Afrikaanse dans, … .
Na enkele Afrikaanse kennismakingsspelletjes was het ijs gebroken en werd het een leerrijke dag!
Derde leerjaar Asse

















Carnaval (27/2/2012 tot 2/3/2012)

3KK: Juf Ellen, juf Nancy en juf Dunia Asse
Om een link te maken met Afrika hadden we bij het thema carnaval vooral over wilde dieren; de olifant, leeuw, krokodil, paradijsvogel, aap,…

We hadden uit kartonnen bordjes maskers gemaakt en de kleuters werden ook eens geschminkt als een wild dier.

Carnaval des animaux werd ook uitgewerkt; de kleuters raadden welke dieren ze hoorden in de muziek, beeldden deze uit, schilderden op de muziek,…

Op het carnavalsfeest was er een lekkernij voor onze wilde dieren; bananenchips!
De kleuters waren helemaal weg van het thema en leefden zich uit in de rol van hun favoriete dier.





Doeken (30/1/2012 tot 2/3/2012)


1KK Asse: juf Kristel
Tijdens het thema ‘Doeken’ maakten de kleuters van de 1ste kleuterklas bij juf Kristel zelf Afrikaanse hoofddoeken. Ze bestempelden hun hoofddoek met Afrikaanse dieren volgens eigen creativiteit. Natuurlijk werden ze nadien gepast.


Maar niet alleen werden er hoofddoeken gemaakt. Omdat we nog stof over hadden, bestempelden we gebatikte stoffen ook met Afrikaanse dieren en maakten zo Afrikaanse kledij met bijhorende sierraden, zoals zelf geregen parelkettingen. De kleuters houden ervan zich te verkleden en met de kledij uit de Afrika-koffer werden ze telkens opnieuw Afrikaanse kindjes.



Naast het materiaal uit de Afrika-koffer waar volop mee geëxperimenteerd kon worden, brachten de kleuters ook zelf Afrikaanse voorwerpen mee om de klas te versieren. Deze werden waargenomen en geëxploreerd.



Ook in de hoekjes was het duidelijk rond welk project we werkten. De klaspuzzels werden vervangen door puzzels over Afrikaanse dieren. Op de mat speelden we enkel met Afrikaanse dieren. De Afrikaanse dierenmemory en lotto werden uitgeprobeerd.


De poppenhoek werd een houten huisje en de boekenhoek veranderde in een hutje. In deze huisjes werden de meubelen aangepast, de bedjes vervangen door dekens en er werd enkel ‘gekookt’ met fruit en groenten uit Afrika.


Maar ook echt Afrikaans fruit werd geproefd: bananen, pindanoten en gebakken of gedroogde stukjes banaan. En of ze het lekker vonden…  


Het thema muziek stond ook in het teken van Afrika. We leerden het liedje ‘Ona matada’ aan en vooral Afrikaanse dans en ritmiek kwamen uitgebreid aan bod. De djembé had zeer veel succes. We veranderden in Afrikaanse percussionisten.









Na de krokusvakantie bleven we ‘into Afrika’. Voor het thema carnaval maakten we maskers, maar geen gewone maskers. Deze keer lieten we ons inspireren door Afrikaanse maskers waarvan de juf prenten bij had. We maakten zeer kleurrijke maskers en versierden ze met pluimen. Elk masker zag er anders uit. Herken je ons nog?





Nadat ‘Afrika’ 4 weken als rode draad doorheen onze thema’s vloeide, lassen we even een pauze in. Maar niet voor lang. Binnenkort maken we met onze kleuters nog Afrikaanse kunstwerken en met het schoolfeest op 5 mei kan iedereen de resultaten van ons Afrikaans project komen bewonderen op de tentoonstelling. Kom zeker eens een kijkje nemen…