zondag 29 januari 2012

Afrikaanse maskers maken (20/12/2011)

2L: juf Sara
In Afrika worden maskers gebruikt bij verschillende feesten en rituelen met veel dans en muziek. Als je een Afrikaans masker draagt, verander je zelf als persoon. Je neemt de verschillende eigenschappen van het masker over. Een Afrikaans masker is uniek.
De kinderen kregen de opdracht om met wasco’s een blad vol Afrikaanse kleuren te maken. Daarna werd het blad zwart geverfd en werd er een Afrikaans masker in gekrast. De kinderen mochten zelf kiezen of ze een boos, vrolijk of eng masker maakten.



Hieronder volgen enkele reacties van de leerlingen:


We hebben gekleurd met wasco’s. We hebben ook met zwart geschilderd. En we hebben met een mes een masker gemaakt. Ik vond het leuk.
Sarah


Ik vond het niet gemakkelijk omdat het heel zwaar was. Omdat de verf heel hard was en het mes was heel dun. Ik dacht dat het mes kapot ging.
Romina










Wij hebben met wasco gekleurd tot als het blad vol met kleurtjes was. Ik vond het heel leuk want met wasco kleuren is kei leuk.
Oceane



Ik vond het een beetje moeilijk want ik had veel verf gebruikt. Ik moest veel duwen met het mes. Wat ik leuk vind is wasco, want we mochten kiezen welke kleur we gebruikten.
Annelyse

woensdag 25 januari 2012

Afrikaans kerstfeest (23/11/2011)

1KK: juf Sofie, juf Kristel en Juf Mariane
2KK: juf Majella en juf Kira
Op vrijdag 23 december 2011 ging er in de kleuterschool  bij de 1ste en 2de kleuterklas een Afrikaans Kerstfeest door.
Voor er gefeest kon worden, moest er in de voormiddag wat gewerkt worden.
Op het menu stonden onder andere: cocktails, fruitbrochettes, nootjes , bananenchips en nog veel lekkers… en dit in de vorm van een walking- dinner!
In de namiddag kon het feest beginnen met dans, muziek en de Afrikaanse hapjes.
Juf Majella en juf Sofie namen de Afrikaanse dans voor hun rekening.
Juf Kristel leerde de kleuters djembe spelen, terwijl juf Mariane en juf Kira op de maat van de muziek enkele Afrikaanse pasjes konden tonen.
Na het dansen en muziek maken, kregen de kleuters honger en konden ze in groepjes van het lekkers gaan proeven.
Tijdens het proeven konden de andere kleuters Kerstliedjes zingen om de sfeer er in te houden.
Met dit gezellige Afrikaanse Kerstfeest konden de kleuters en de juffen afscheid nemen en goed aan hun vakantie beginnen!

dinsdag 24 januari 2012

Projectweek Afrika Zellik (9/1/2012)

2KK: Juf Barbara
Traditioneel lied van West-Afrika: KYE KYE KULE (cd Djapo)

Leader:        Kye Kye Kule  (chay chay koo-lay) 
Chorus:         Kye Kye Kule 

Leader:        Kye Kye Kofinsa (chay chay koh-feen sah)
Chorus:         Kye Kye Kofisa 

Leader:        Kofisa Langa   (Koh-fee sah lahn-gah)  
Chorus:         Kofisa Langa 
  
Leader:        Kaka Shilanga   (Kah-kah shee lahn-gah) 
Chorus:         Kaka Shilanga

Leader:        Kum Aden Nde  (koom ah-dehn day) 
Chorus:         Kum Aden Nde
Leader:        Kum Aden Nde  (koom ah-dehn day) 
Chorus:         Kum Aden Nde, HEY! 
 
Vertaling:

Handen op je hoofd
Handen op je schouders
Handen in de zij
Handen op je knieen
Handen op je enkels
Handen op je enkels
Handen op je enkels, hey! 



Doeken met Crêpepapier kleuren

Vormen in doeken besproken en hoe je doeken kan gebruiken
(op je hoofd, als kleed, om een baby te dragen...)

De vlekken van giraf terug op zijn lijf tekenen en inschilderen.

Nandi's verrassing:
proberen stappen met mandje op het hoofd met fruit in.

Afrikaanse dieren in de zandbak en in de blokkenhoek.


zaterdag 21 januari 2012

Afrikaanse kunst in Zellik (12/12/11)


1L: juf Freya
Wat doe je met een kind dat zegt dat het niet kan tekenen? Juf weet wel raad met Floor. Ze laat haar een stip zetten op een leeg vel papier en vraagt haar het te ondertekenen met haar naam. De volgende dag vindt Floor haar stip aan de muur in een gouden krullenlijst ' ze weet niet wat ze ziet! Maar' die stip kan beter vindt ze. Dat is het begin van een lange reeks stippenschilderijen ' Iedereen op school vindt haar werk prachtig. Zo ook een klein jongetje dat zegt zélf helemaal niet te kunnen tekenen. Hij krijgt nog geen rechte lijn op papier. 'O nee?' zegt Floor. 'Laat maar eens zien dan.
Mooi! Nu alleen nog even je naam eronder.'


Uit het boek ‘De stip’ van Peter H. Reynolds, leerden we dat iedereen kunst kan maken. En niet zomaar kunst. Zelfs Afrikaanse kunst als je maar wilt. Net als Floor startten we met stippen op onze feestvlaggen. Hiervoor gebruikten we kleuren die je ook terugvindt op veel Afrikaanse vlaggen: geel, groen en rood. Deze vlaggen versierden onze zaal tijdens het kerstfeest.






Nu hangen ze in onze klas en lijkt het elke dag een beetje feest

We observeerden Afrikaanse kunst en probeerden vervolgens zelf ook een Afrikaans schilderij te maken. Samen lijken alle werkjes nu één groot kunstwerk waar iedereen een stukje van maakte. De kinderen zijn fier op hun ontwerp!




Tot slot waagden we ons aan de klei om een Afrikaans masker te ontwerpen. Vele originele creaties waren het resultaat.





De buik van Jules (9/1/2012)

1KK: juf Mariane
Deze week (09/01 – 13/01/2012) hebben we gepraat over baby’s.
Tiany en Aurelia waren dan heel blij en trots dat hun kleine broers eens op bezoek mochten komen in de klas.
Kleuters hadden die dag al mogen lopen met een dikke buik , verzorgen van een baby en wandelen met een koets. Na de middag kregen ze uiteindelijk waar ze op gewacht hadden: het bezoek.
Enkele kleuters wisten te vertellen dat ze moesten stil zijn, want anders kunnen de baby’s huilen.
Kleuters konden ervaren dat de broer van Tiany minder haar had dan het broertje van Aurelia, dat de ene mama een flesje geeft en de andere mama borstvoeding, dat de twee baby’s een andere huidskleur hadden, ….
Na het flesje geven en het verzorgen kregen de beide mama’s het cadeautje dat de kleuters gemaakt hadden.














vrijdag 20 januari 2012

Projectweek Zellik (19/1/2011)



3KK: juf Veerle

Op het ritme van de djembé vertrokken wij op maandag 9/1/2012 voor een weekje thema Afrika. De nadruk lag deze week op Afrikaanse gewoontes en tropisch fruit. Dit naar aanleiding van het boek “Nandi’s verrassing”.
Bij het bekijken van de prenten stelden de Afrikaanse kinderen wel vast dat hun oma/opa of familie in Afrika niet in een hut wonen maar in een huis. Want verschillende kinderen bij ons in de klas zijn Afrikaans en zijn al op bezoek geweest bij familie in Afrika. Elyah leerde ons zelfs enkele Afrikaanse woorden aan.
Het Afrikaans liedje “Kye Kye Kule …” dat we in de klas aanleerden werd en wordt nog steeds op elk vrij moment spontaan door de kleuters gezongen.
Bij het hoekenwerk was de verkleedhoek het meest in trek. Ook het maken van de Afrikaanse ketting vonden de kleuters leuk. De meisjes kozen vooral voor het vlechten, hiermee maakten ze armbandjes en bandjes voor rond de enkels.
Het was een leerrijke week en we moesten dan ook met spijt terugkeren uit onze Afrikaanse themaweek.
Maar later dit schooljaar gaan we nog wel eens terug richting thema Afrika om dan rond de dieren te werken.

Juf Veerle

Projectweek Asse (17/11/2011)

3KK: juf Nancy, juf Dunia en juf Ellen
De twee derde kleuterklassen (juf Ellen en juf Nancy) werkten van 17/11 tot 23/11 rond het thema “Het leven in Afrika” in de klas. De klassen hadden veel gelijkaardige activiteiten en werkten allebei rond het meisje “Aminata” (Hoe ziet ze eruit? Hoe leeft ze? Wat eet ze? Gaat ze naar school?…). Het bracht zo het verre Afrika heel dicht bij de leefwereld van de kleuters. Ze waren ook telkens heel nieuwsgierig naar dit meisje en hoe ze leefde. Vele kleuters vroegen ons zelfs wanneer we zouden vertrekken naar Afrika!


Juf Nancy maakte met haar kleuters leuke schaaltjes uit papier maché en beschilderde deze via druiptechniek.
Juf Ellen maakte samen met haar kleuters panjés (kan gebruikt worden als hoofddeksel of kleed) via stempeltechniek.


Om alles zo concreet mogelijk voor te stellen aan de kleuters hebben wij ook enkele mama’s aangesproken. Zo kwam het dat we heerlijke Afrikaanse gerechten konden proeven zoals gebakken bananen en beignets én dat de mama van Kena kwam tonen hoe die leuke vlechtjes gemaakt worden!

Als afsluiter hebben we samen het liedje “Umama Notata” gezongen en hebben we een wedstrijdje touwtrekken gedaan.




Het waren stuk voor stuk ontzettend leuke ervaringen dat de kinderen enorm heeft aangesproken en het was zowel voor hun als voor de juffen een onvergetelijk thema.

Projectweek Zellik (9/1/12)

1KK: juf Daphné en juf Karolien


Reisverslag (december 2011 - januari 2012)


 Ingezonden vanuit Zuid-Afrika door Jean-Pierre (Ukukhanya)
Zoals steeds is het hier zeer warm. Zo’n 30°. De omstandigheden zijn niet veel veranderd sinds de laatste keer: augustus 2011. Samen met de plaatselijke bevolking bespreken we de hoogste noden en bekijken we wat we samen kunnen veranderen met zo weinig mogelijk geld en maximale inzet. De taal is niet echt een barrière al zorgt mijn gebrekkige Engels voor grappige momenten. Best vermoeiend om iets uit te leggen in een taal die je niet helemaal machtig is. Het Zulu moet ik onder de knie krijgen als ik rechtstreeks wil communiceren. Het staat al een aantal jaren op mijn tot do – lijstje.

Mijn ervaring als loodgieter helpt me de juiste keuzes te maken en te tonen hoe we onze gezamenlijke kennis kunnen omvormen tot een oplossing voor hun problemen. Ik wil niet die vreemde blanke zijn die komt uitleggen hoe het moet; er is effectief contact en samenspraak. Ik wil voelen wat er in hen omgaat en toon hen ook wie ik ben en waarom ik dit doe. Onze band staat garant voor effectieve en langdurige hulp. En elke cent die ik uitgeef is goed besteed, elke cent komt terecht waar hij hoort.

We willen meer doen dan foto’s trekken en in België de toestand tonen, kinderhoofdjes aaien; daarmee bereiken we hier niets buiten een hartverwarmende lach. Wij wenen als we de situatie en de mensen zien, zij kunnen hun geluk niet op als ze ons zien. Het vertrouwen groeit iedere keer meer, het vertrouwen in ons en in de toekomst die elke keer iets beter wordt.

Gevaarlijk
Het is niet steeds haalbaar om je doel te bereiken, dat leer ik steeds weer. Alles gaat moeilijker, trager en is gevaarlijker dan ik gewend ben. Zomaar iets bestellen, een kopie regelen of vervoer plannen. ik moet me aanpassen en na een aantal dagen zit ik helemaal in het ritme.

Een belangrijke levensbehoefte
We willen vooruit, helpen, iets bereiken op korte tijd maar af en toe confronteren de mensen me met een andere basisbehoefte dan water en elektriciteit: plezier. Vaak verbaas ik me over de omstandigheden waarin ze verblijven en hoe sommige kinderen leven met bijna niets. Ballonnen, bellenblaassetjes en andere voor ons niet belangrijke zaken zorgen voor plezier en gelach: Een belangrijke levensbehoefte! Samen vieren dat we leven en lachen, naar de radio luisteren en praatjes maken zijn zo belangrijk dat we daar tijd voor moeten maken!

De verbouwing van 2 vervallen watertorens, voorziening warm water en de gedeeltelijke renovatie van het sanitair.

Deze werken zijn opgestart in januari 2012 en zullen klaar zijn tegen het einde van de maand. Regelmatig is er geen water in de township en dan dient de school met zo’n 800 leerlingen te sluiten daar het hygiënisch niet verantwoord is. Dit zal na de renovatie van de watertorens verholpen zijn. Dan hebben we een reserve van regenwater die kan gebruikt worden voor o.a. het sanitair. Naargelang ons budget zal er ook een deel van de toiletten gerepareerd worden, de meeste van deze zijn in verouderde staat en kunnen niet gebruikt worden. De materialen en de stelling zijn geleverd voor de reparatie van de watertorens en heropbouw ervan. Dankzij een subsidie van de Zuid-Afrikaanse overheid was het mogelijk in de township een warmwaterboiler aan te kopen voor 500 Rand (50 euro).

Internet

De prijs is hier verdubbeld in 5 maanden tijd, alles in orde brengen duurt zeer lang en ons doel bereiken op 2 weken is zeer moeilijk: alles in gereedheid brengen voor de vrijwilligers. Het komt echter in orde, samen sterk. Het internet is eindelijk aangesloten! Dit is de eerste internetverbinding in de township ooit. Dit hebben we nodig om de contacten te onderhouden, problemen op te volgen en op te lossen en de contacten met de school in Asse op te starten. Vijverbeek werkt namelijk een heel jaar in het thema Afrika en maart zal de eerste uitwisseling via skype een feit zijn. Een scholenband lonkt hopelijk..

Het Rode Kruis
Niets voor niets... begrijpelijk probeert iedereen iets te verdienen, en zo ook het Rode Kruis. De lessen kosten veel geld maar zijn o zo belangrijk. Als we een degelijke EHBO-post willen oprichten in maart en de juiste informatie willen doorgeven zodat de wonden niet meer infecteren dan hebben we mensen nodig die de situatie en omstandigheden goed kennen. Een wonde uitspoelen met water is hier niet de eerste stap! Hier moet je eerst zorgen dat er niet geïnfecteerd water voorhanden is. De samenwerking met het Rode Kruis geeft me vertrouwen dat we op korte tijd een hele verandering teweeg kunnen brengen: de bewustmaking van het belang om zorg te dragen voor jezelf en welke stappen men best onderneemt bij ongevallen en kwetsuren.

De kosten lopen op, de tijd gaat te snel, de problemen groeien maar elke stap is er 1 in de goeie richting: we gaan vooruit. Samen werken we hier en dat schept een band, er is vertrouwen en gezelligheid. Voor hen is dit feest, voor mij een harde confrontatie met de realiteit.

Mijn kijk op de wereld en op ons eigen land is veranderd. Wat je ziet en hoort onderweg is indrukwekkend en ingrijpend. We geraken steeds meer verbonden met de wereld en ik probeer hier iets positief aan te koppelen. Als ik andere mensen kan wakker schudden en hen effectief actie kan laten ondernemen dan is mijn taak volbracht. Wie had ooit gedacht dat ik vanuit het verre Asse in Zuid-Afrika verzeild zou geraken? Ik niet. Geld verdienen en dan rustig van mijn pensioen genieten, zo zag ik mijn leven. Het is anders genieten geworden. Een sociaal en warm gebeuren dat me verrijkt als mens, iedere dag weer meer. Het is hard werken in België om mijn gezin te onderhouden en in Zuid-Afrika om dingen te verwezenlijken. Maar het loont! Ontwikkelingshulp was ver van mijn bed, maar is nu zo dichtbij. Ik kan de wereld niet veranderen maar draag wel mijn steentje bij.

Jean-Pierre Ruysseveldt, voorzitter Ukukhanya vzw.

Klik hier:

Fakkeltocht (16/12/2011)


Half december werd in basisschool Vijverbeek het startschot gegeven van een wereldburgerproject: "Vijverbeek goes Afrika!"

Het slechte weer zorgde er dan wel voor dat de fakkeltocht niet kon doorgaan, toch zorgden de workshop Afrikaanse dans, Afrikaanse hapjes, een kerstkoor en een winters sfeertje met jenever en warme choco voor een geslaagde avond.

De opbrengst van 678,94 euro gaat integraal naar Ukukhanya.  Met deze gelden wordt een EHBO-klasje opgericht in Zuid-Afrika.

De ouderraad stak een handje toe.









Fakkeltocht Video